
ajväčší ostrov spomedzi Španielskych ostrovov Malorka sa nachádza v stredozemnom mori. Hlavné mesto ostrova – Palma, je tiež hlavným mestom spleti Baleárskych ostrovov. Tieto ostrovy sú oficiálnym regiónom v španielsku od roku 1983. Malorka je veľmi obľúbeným turistickým miestom a je známa tým, že sa tam turisti vždy radi vracajú.
Pre milovníkov tepla a slnka je to raj na zemi. Počasie na Malorke sa pýši 300 slnečnými dňami, čiže 10 mesiacov nepretržitého leta. Počas toho skutočného teplota neklesá po 30 stupňov. Vtedy tu je vrchol sezóny, preto ak chcete trochu kľudu, vyberte sa tam radšej pred sezónou alebo na jeseň.
Malorské pláže vám okrem slnenia sa či kvalitného kúpania v kvalitnej morskej vode udržiavanej aj pri osídlenom pobreží ponúkajú viac. Na viac ako kilometroch pobrežia máte zaručené, že si nájdete všetko na čo si spomeniete. Či už rozdielne druhy pláží od rušných pláží so širokou ponukou vodných športov až po skryté pláže s romantickou atmosférou, piesočnaté pláže ako stvorené na hru s pieskom a stavanie hradov s deťmi, či kamenisté pláže ktoré más príjemne pomasírujú. Európska nadácia životného prostredia každoročne oceňuje kvalitu pláží modrými zástavkami, toto vyznamenanie získalo už vyše 50 malorských pláží.
Samozrejme, bola by škoda preležať celú dovolenku na pláži. Ostrov ponúka širokú škálu aktivít a atrakcií s nimi spojených. Množstvo galérií, výstav či múzeí pojednáva o tom, že malorčania sú vášniví umelci a umeniu venujú veľkú časť svojho života a inšpiráciu hľadajú kde inde ako na tomto malebnom ostrove. V múzeách sa dozviete čo to o histórii ostrova ale aj o vedeckých témach, archeológii či priemysle. Samozrejme najväčším kultúrnym strediskom je hlavné mesto, no okolité mestá či dedinky sa rozhodne nenechajú zahanbiť. Napríklad taký jazzový festival v obci Sa Pobla či umelecké galérie v meste Pollenca taktiež s častými hudobnými festivalmi. Nájdu sa tu mnohé maliarske školy, poézia taktiež nezostáva zabudnutá. Okrem domácich autorov sa o ostrove zmieňujú vo svojich dielach aj mnohé zvučné mená ako napríklad Jules Verne, Aghata Christie či George Sand, ktorých návšteva ostrova ohúrila na prvý pohľad.
O zábavu na ostrove je postarané každý večer. Diskotéky takmer v každom podniku, na ktorých vstupenky si kúpite priamo na pláži či vám ich rozdajú v rámci zvýraznenia podniku, jednoznačne sa oplatí jednu navštíviť a ochutnať miestne drinky či dobre vychladené pivo. Ak nie ste zástancom bujarých zábav, nájdete zábavu v letných kinách, v ktorých si oprášite vedomosti angličtiny. Nezabúdajme na výlety loďou na susedné ostrovy či zábavy na plážach. Samotné hotely poskytujú večery plné zábavy pre svojich klientov prostredníctvom animátorov. Užijete si kopec srandy a to nemusíte vyjsť ani z hotela. To isté platí aj pre deti, detské kútiky, rôzne aktivity v skupinách ako na hoteloch tak aj na plážach ale aj rôzne zariadenia pre nich – akváriá, zábavné parky...
Čo sa nákupov a suvenírov týka, Malorka je vyhlásená koženými výrobkami a známe značky obuvi či oblečenia sa vyrábajú práve tu. Továreň, kde sa to všetko deje je v meste Inca, ktorá vám ponúka prehliadku výrobkov aj samotnej výroby. Sú tu tiež takzvané podnikové predajne, kde nájdete kúsky s nižšími cenami a teda môžete výrazne ušetriť. Kožené výrobky však nie sú to jediné, či so z ostrova môžete odniesť. Šperky s morskými perlami, víno najvyššej kvality či cigary. Čo sa týka suvenírov, klasickými sú výrobky z farebného skla či krásne prešívané posteľné obliečky, prútené alebo keramické výrobky či sklenené výrobky z miestnych sklární.
V malorskej kuchyni nájdeme prevažne ryby či zelenina no na mäso sa samozrejme nezabúda. Medzi tradičné jedlá patrí napríklad chudobný “soppes“, ktorý sa pripravuje z namočeného chleba a kapusty, tento pokrm bol v minulosti pre všetky sociálne vrstvy skutočnou pochúťkou. Ďalej je to takzvaná špinavá ryža “arroz brut“. Je to kombinácia viacerých druhov mäsa ako kuracie, králičie či bravčové. Samozrejme, v jedálničku nechýbajú morské plody a ich nespočetné možnosti prípravy. Asi najväčšou pochúťkou malorčanov je “sobrasada“, klobása, ktorá sa vyrába zo špeciálneho druhu bravčového mäsa, na ktoré sa na ostrove chovajú čierne ošípané. Samozrejme, klasická “paella“, rizoto s plodmi mora, či polievky ako gaspacho alebo sopas, ktoré majú hustejšiu konzistenciu. Čo sa týka dezertov, vo väčšine receptov sú zaradené tradičné mandle, či už v múčnikoch, zmrzlinách a iných sladkých jedlách. Zapiť tieto dobroty môžete klasickou Sangriou alebo likérmi s mnohými príchuťami s rôznym obsahom alkoholu.