Aj keď samotné cestovanie robí naše životy sladšie, nikdy nie je na škodu pridať trošku viac cukru. Niektoré dezerty sú jednoducho neodolateľné a tak typické, že si ich automaticky pri návšteve tej či inej krajiny musíte dať. Schválne, koľko ste už z nášho zoznamu ochutnali?
1. Sacherova torta z Rakúska
Recept vytvoril v roku 1832 Franz Sacher, ktorý ako učeň dostal za úlohu zastúpiť chorého šéfkuchára a vytvoriť špeciálny dezert pre hostí kniežaťa. Originálny recept na čokoládovú tortu s marmeládou a polevou je tajomstvom, no vynaliezavé gazdinky sa snažili napodobniť sladkú chuť a vyvinuli si vlastné receptúry.
2. Brigadeiro z Brazílie
Neuveríte, ale temperamentnosť Brazílčanov stojí v pozadí príbehu o vzniku sladkosti Brigadeiro. Pomenované sú podľa politika, ktorý obľuboval čokoládové pralinky. Svojho času veľmi šarmantný Brigadeiro si získal srdcia brazílskych žien, ktoré počas predvolebnej kampane na podporu rozdávali jeho obľúbené pralinky. Keď v roku 1945 voľby vyhral, dostali pralinky na počesť jeho meno.
Čokoládové guľky sa vyrábajú z kondenzovaného mlieka, masla, kakaového prášku a vrch je posypaný kúskami čokolády.
3. Gulab jamun z Indie
Populárny dezert sa dostal aj za indické hranice do Nepálu, Mjanmarska, Pakistanu aj Bangladéšu.
Základom cesta je sušené mlieko, múka, do ktorého sa pridáva ešte teplé mlieko a maslo. V Ázii sa cukrom nešetrí, preto tradičné indické šišky obsahujú veľa cukru. Šišky sa potom vypražia v ghee masle a podávajú s kardamónovým sirupom.
4. Mango sticky rice z Thajska
Mango a ryža? To môžu vymyslieť jedine v Ázii. Ak vám napadlo pri názve práve toto, vedzte, že nielen v Thajsku ide o vyhlásenú pochúťku. Lepkavá ryža sa pripravuje s kokosovým mliekom a cukrom a servíruje s nakrájaným žltým mangom. Kto už ochutnal, vie o akú mňamku ide. Kto nie, šup do obchodu nakúpiť suroviny a vyskúšať doma.
5. Pastéis de Belém/Pastel de Nata z Portugalska
Za portugalskými koláčikmi so žĺtkovou plnkou si budete prsty oblizovať. Originálne Pastéis de Belém sa začali vyrábať v malej pekárni pri Belémskej veži už v roku 1837. Pekáreň funguje dodnes a čerstvé koláčiky vypeká každý deň. Najlepšie sú ešte horúce z pece, posypané škoricou.
6. Vafle z Belgicka
Pri prechádzke v Belgicku stretnete ľudí najčastejšie s dvoma pochúťkami – hranolky alebo vafle. Sladkú pochúťku, ktorá sa pripravuje medzi dvoma platňami, aby vznikol jej špecifický mriežkový tvar, pozná celý svet. Recepty na ich prípravu sa rôznia a nikto sa nevie zhodnúť na tom, ktorý je ten originálny. Servírujú sa so šľahačkou, poliate čokoládou, karamelom, medom alebo čerstvým ovocím.
7. Skyr z Islandu
Tradičný islandský mliečny výrobok je na chladnom severe populárny už tisícky rokov. Chuťou sa podobná klasickému bielemu jogurtu, no jeho konzistencia je tuhšia. Islanďania si ho doprajú zmiešaný s mliekom a cukrom, niekedy pridajú aj ovocie.
Skyr už zoženiete aj na Slovensku a ide o skutočnú lahôdku. Výnimočný je aj svojim obsahom bielkovín, takže vo svojej podstate je to celkom zdravý dezert.
8. Baklava z Turecka
Sladký koláč je v rôznych variantoch typický najmä pre Turecko, no nájdete ho aj v ďalších krajinách bývalej Osmanskej ríše. Pripravuje sa z cesta filo, ktoré sa dá jednoducho pripraviť doma. Cesto sa vrství a plní sekanými orechmi. Takto pripravený koláč sa na záver dosladzuje sirupom alebo medom.
Vedeli ste, že baklava bola považovaná za dezert bohatých? Turci majú dokonca výraz “Nie som taký bohatý, aby som jedol baklavu každý deň.”
9. Suspiro de Limeña z Peru
Prvýkrát sa o ňom objavuje zmienka v roku 1818 v americkom časopise o varení. Názov v preklade znamená “Vzdych ženy”, no povzdych nad lahodnou chuťou vyvoláva tento dezert nielen u žien.
Ako vysvetľuje portál peru.sk: “Skladá sa z dvoch hlavných častí, manjar blanco a merengue. Manjar blanco je hustý krém z mlieka, cukru a vanilky, chuťovo výrazne pripomínajúci karamel. Merengue je vlastne šľahačkou vytvorenou zmiešaním vaječných bielkov, cukru a vody.” Vrstvy sa servírujú v pohári a pre ešte lepšiu chuť sa vrch posype škoricou.
10. Lamingtons z Austrálie
Koláč až od ďalekých protinožcov na prvý pohľad pripomína “kokosových ježkov”, ktoré pečú naše mamy a babky. Oficiálne však ide o austrálsky recept, ktorý vznikol v sídle guvernéra Queenslandu. Podľa neho dostal meno Lamington's cake.
Ide o piškótové cesto (niekedy sa pridávajú maliny), ktoré sa upečie a nakrája na kocky. Tie sú obalené v čokoláde a posypané kokosom. Jednoduché a také chutné.
11. Banoffee Pie z Anglicka
Jednoduchý na prípravu, a pritom tak skvelý. Banoffee Pie vytvorili v roku 1972 Ian Dowding a Nigel Mackenzie z reštaurácia Hladný mních. Základ sú podrvené sušienky s maslom, na ktoré ide vrstva karamelu, čokoláda, banány a to všetko je prikryté pod vrstvou šľahačky.
12. Basbousa z Egypta
Egyptské dezerty sa vyznačujú veľmi sladkou chuťou. Výnimkou nie je ani Basbousa, najtypickejší dezert, ktorý na budúcej dovolenke určite ochutnajte. Pripravuje sa z krupicového cesta namočeného do medu a zasypaného orechmi. Niekde môžete natrafiť na verziu s pridaním kokosu.
13. Créme Brulee z Francúzska
Dezert sa prvýkrát objavil v 17. storočí a obľúbili si ho aj niektorí panovníci z francúzskeho kráľovskeho dvora. Diétujete práve do plaviek? V tom prípade tento typický francúzsky dezert veľmi neodporúčame, pretože obsahuje veľa cukru.
Základ je custard, čiže vyšľahané vaječné žĺtky so smotanou a cukrom, ktoré sú pokryté skaramelizovanou polevou, vytvorenou z cukru flambovaním.