Severoafrické Maroko je krajinou mnohých lákadiel. Môžete sa tu kúpať v Atlantiku, jazdiť
na ťavách po zlatých saharských dunách, objavovať staré pevnosti Portugalcov aj hlinené
kasby dávnych panovníkov, zapotíte sa pri šliapaní Vysokým Atlasom, no stratíte sa aj
v stredovekom labyrinte unikátneho Fezu. Maroko však rovnako dobre chutí ako vyzerá.
Smelo do ochutnávania tejto skvele kuchyne! Čo v krajine určite nevynechajte?
Maroko sa dnes stáva čoraz populárnejším miestom pre turistov a cestovateľov a čo je
dobre, mnohí sa snažia vyťažiť z tejto krajiny viac. Nielen krásne pamiatky, historické
miesta či prírodné krásy, ale aj ochutnávky miestnej kuchyne. Tá marocká patrí medzi
najlepšie na svete a kto ju ochutná, ten sa neskôr bude chcieť do krajiny vrátiť pokojne
len kvôli nej. Perfektne sa tu najete na ulici, v malých rodinných podnikov, ale aj
pekných a drahých reštauráciách. Orientálne chute, skvelé koreniny, dokonalé jedlá
a k tomu atmosféra severoafrickej kuchyne. Presvedčte sa, že Maroko chutí.
1.TADŽÍN
Najznámejším a najcharakteristickejším jedlom celého Maroka je jedlo zvané Tadžín
(nájdete aj ako tajine). Je to jedlo pripravené v hlinenej nádobe (tiež zvanej tadžín)
a jeho pointou je naložiť ho a nechať ho pokojne aj niekoľko hodín dusiť vo vlastnej
šťave. Tadžín môže mať desiatky podôb a ak tu cestujete hoci aj mesiac, ani raz
nemusíte ochutnať taký istý. Tým najpopulárnejším je tadžín s kuracím či jahňacím
mäsom na zelenine, kurací tadžín na citróne a olivách, tadžín s mletým mäsom alebo
rybací tadžín. Pri jeho výrobe sa fantázii medze nekladú a podľa sezónnosti nájdete aj
také špeciality ako tadžín s mäsom na čerstvých artičokách či jahňací tadžín na
mandliach alebo hovädzí tadžín na slivkách. Ak ste už teraz hladný, tak bookujte letenky
do Maroka!
2.KUSKUS
Kuskuks patrí medzi najdôležitejšie marocké jedlá, no čoraz častejšie sa stáva
populárnejším aj v našich končinách. Malé guľôčky vyrobené z jačmeňa, pšenice či prosa
patria k jedlu, ktoré sa podáva takmer v každej marockej domácnosti. Najčastejšie sa
stretnete s tým, že ho nájdete v piatok a tak ho považujú za rodinné, piatkové jedlo,
ktoré sa tradične jedlo po modlitbe. Jeho príprava trvá niekoľko hodín a tým
najobľúbenejším je Kuskus so siedmymi druhmi zeleniny, medzi ktorými nájdete
baklažán, cukinu, rajčinu, kapustu, cícer, mrkvu či tekvicu. Pre mäsožravcov samozrejme
existujú aj mäsové varianty. Kuskus si napokon podlejete vývarom a zamilujete si ho.
3.BROCHETTE
Marocký Brochette za svojim málo známym názvom ukrýva kebab. Nie ten, aký poznáme
z našich ulíc, ale kebab, kde máte kúsky mäsa napichnutého na špajdli či ihlici a tie sú
grilované na ohni či drevenom uhlí. Na Kaukaze či v strednej Ázii by sme tomuto jedlu
povedali šašlík. Brochette nájdete grilovať na ulici alebo v reštaurácii a medzi tie
najlepšie patrí kurací, hovädzí či jahňací. Výborne chutia napríklad na marakéšskom
námestí Jamma el-Fna.
4.KEFTA
Kefta je jedlo, ktoré pozostáva z mletého mäsa. Najobľúbenejšie je jahňacie a môžete ho
nájsť v forme guľôčok alebo na spôsob trebárs balkánskeho čevapčiči. Mleté mäso sa
premieša s koreninami, napichne na ihlu a griluje na drevenom uhlí. Je skvelé, šťavnaté
a má krásnu vôňu z grilu. Podáva sa s pikantnou omáčkou harissou, marockým šalátom
a čerstvým chlebom menom chubz. Pokojne vezmite chubz, naplňte si ho keftou
a získate perfektné streetfood jedlo. Dajte si ho tam, kde uvidíte množstvo domácich. Oni
vedia, kde sa majú stravovať.
5.PASTILLA
Pastilla patrí medzi najunikátnejšie marocké jedlá. Má síce andalúzsky pôvod, ale obe
kultúry sa v histórii dôležito preplietli a tak sa v marockej kuchyni Pastilla zakorenila.
Predstavte si koláč z tenučkých plátov typického cesta werqa, ktorý vonia po škorici
a keď ho prekrojíte objavíte v ňom tradične holubičie alebo bežnejšie kuracie mäso
premiešané s mandľami. Najlepšiu Pastillu robia vo Feze, pretože práve pre toto miesto
je to typickým jedlom. Nezľaknite sa, ak sa vám bude zdať Pastilla malá. Je veľmi sýta.
Jednoduchšie a lacnejšie verzie nájdete na marakéšskom námestí.
6.TANJIA
Tadžín pozná v Maroku každý a preto je aj u nás na prvom mieste. Existuje však aj jedlo
zvané Tanjia. Mnohí si dokonca myslia, že je to jedno a to isté jedlo, ale to je veľký omyl.
Tanjia je najtypickejším jedlom pre Marakéš a hoci vyzerá jednoducho, jeho chuť je
neopísateľná. Vezme sa čerstvé jahňacie mäso, koreniny a bylinky a všetko sa naloží do
hlinenej nádoby, ktorú podľa tradície vzali do miestneho hammamu a tam sa niekoľko
hodín jedlo dusilo. Vďaka koreninám a neskôr aj citrónu chutí tanjia skvelo a navždy si
zapamätáte ten rozdiel
7.HARIRA
Polievkou číslo jedna v Maroku je Harira. Cícerová polievka je veľmi obľúbená počas
posvätného Ramadánu, ale je v krajine aj každodenným jedlom. Okrem cíceru v nej
nájdete šošovicu, cestovinu, rajčiny a cibuľu. Je pomerne výdatná a tak vám pred
hlavným jedlom bude pokojne stačiť aj malá mištička. Maročania k nej majú veľmi radi
sladké a tak ich môžete sledovať ako si k nej zahryzujú datle alebo presladenú sladkosť
menom šebakia.
8.SFENJ
Sfenj patrí medzi populárny marocký streetfood. Ide o šišku pripravenú vo vriacom oleji.
Je obľúbená najmä ráno a podvečer, kedy sa pri stánkoch so sfenjom zhŕknu ľudia a pri
zelenom čaji si zahryzujú šišku. Tá je plnená džemom a hneď ako ju dostanete do rúk,
ešte poriadne páli, tak pozor, aby ste sa nepopálili. Vychutnajte si sfenj na raňajky, nech
môžete počas dňa spáliť túto kalorickú bombu.
9.MERGUEZ
Malé, tradičné, marocké klobásky Merguez na prvý pohľad u mnohých návštevníkov
nevyvolávajú dôveru. Ale stačí ich raz ochutnať a v tom momente ste našli svoje
obľúbené jedlo. Vyrábajú sa z jahňacieho či hovädzieho mäsa a špeciálna zmes korenín
v podaní kumínu, pikantnej harissy, sušeného cesnaku aj sumaku spravia z klobások
niečo viac. Dostanete ich samé len so šalátom, alebo si ich môžete objednať do chubzu
a máte merguez sandwich. Najlepšie ich robia priamo na námestí v Marakéši.
10.Mätový čaj
Hoci je Maroko islamskou krajinou, nájdete tu aj alkohol a to nie len svetový, ale aj
domáci. Aj napriek tomu je národným nápojom mätový čaj. Takto ho volajú, no správne
by bolo treba uviesť, že je to zelený čaj (čínsky gunpowder) do ktorého sa namáča
vetvička čerstvej marockej mäty a k tomu kilogram (a viac) cukru. Maročania milujú
presladený čaj a pijú ho počas celého dňa. Prezývajú ho aj „berberská whisky“ a sami
sledujte na sebe ako rýchlo si na neho zvyknete.
Tak čo, ešte váhate s letenkami? Alebo ste ich už kúpili počas čítania a snívania
o skvelom jedle?
Tomáš Kubuš
Facebook: https://www.facebook.com/streetfoodhunters/
Web: http://www.streetfoodhunters.com/
Instagram: https://www.instagram.com/streetfoodhunters/