6 kulinárskych lahôdok indonézskej kuchyne

indonézska kuchyňa
sorcel / Pixabay

Kuchyňa krajín Juhovýchodnej Ázie je tradične veľmi rozmanitá, voňavá s intenzívnymi chuťami a farbami, ktoré potešia chuťové bunky aj oči pri servírovaní. Indonézia v tomto smere nezaostáva a svetu dala niekoľko chutných jedál.

Veľkosť krajiny a náboženská rôznorodosť sa odrazila aj v rozmanitosti pripravovania jedál, preto niektoré jedlá nájdete len na niektorých ostrovoch, kde viera dovoľuje konzumáciu bravčového alebo naopak hovädzieho mäsa. To isté jedlo vám tiež pripravia napríklad na Jáve inak než na Florese.

Ktoré jedlá si rozhodne pri návšteve Indonézie objednať?

Nasi Goreng/Mie Goreng

Nebola by to návšteva Indonézie bez jedinej porcie smaženej ryže alebo rezancov. To najtradičnejšie, čo Indonézia ponúka nájdete na každom rohu, takže v prípade akútneho hladu nasi alebo mie goreng nikdy nesklame.

Porcie vo warungoch začínajú od pár centov, no sú menšie ako v turistických centrách, kde v reštaurácii dostanete aj zeleninovú prílohu a krekry nazývané kerupuk.

Tradičné nasi a mie goreng sa podáva s vajíčkom, no nájdete aj verzie s morskými plodmi, kuracím mäsom alebo zeleninové.

Rendang

Budete prekvapení, no toto jedlo zvíťazilo v celosvetovej ankete CNN o obľúbených jedlách. Rendang porazil dokonca aj taliansku pizzu, mexické tacos či zmrzlinu!

Jedlo pochádza zo západnej Sumatry a je tradičným jedlom počas osláv etnickej skupiny Minangkabau. Originálny recept pozostáva z hovädzieho mäsa, keďže Sumatra je moslimskou oblasťou, no napríklad na hinduistickom Bali nájdete kuraciu verziu a na kresťanskom Florese používajú kozie mäso.

Tajomstvo chuti spočíva v pomalom varení na slabom ohni, kedy mäso postupne vstrebáva chute z kokosového mlieka a zmesi korenín (najčastejšie zázvor, kurkuma, galangal, citrónová tráva, cesnak, šalotka, čili). Keď je jedlo dovarené, necháva sa ešte odstáť pre intenzívnejšiu chuť.

Odporúčame zájsť do lokálnych reštaurácii (volajú sa warung), ktoré podávajú jedlá zo Sumatry a objednať si rendang práve tam. Je ich množstvo, hľadajte nápis Makanan Padang.

Rendang západná Sumatra
Aj takto môže vyzerať porcia rendang – sharonang / Pixabay

Babi Guling

Na hinduistickom Bali sa nekonzumuje hovädzie mäso, preto je lokálna špecialita pečené prasiatko. Pri cestovaní po ostrove uvidíte množstvo miest, kde ho pripravujú na rošte. Dôležitá je zmes korenín, ktorá dáva babi guling výbornú chuť. Pozostáva z čili, zázvoru, kurkumy a cesnaku.

Lokálny tip: Ak budete v Ubude, zájdite do Warung Babi Guling Ibu Oka, no pokúste sa stihnúť to pred obedným návalom. Overené, ochutnané – jedlo je tu skvelé.

#babiguling#

A post shared by yvonne (@yvonnvonlee) on

Gado-gado

Nezabúdame ani na vegetariánov a vegánov. Gado-gado by sa dalo charakterizovať ako šalát, pochádzajúci zo západnej Jávy, ktorého špecialitou je mnohými milovaná arašidová omáčka. Takmer identické jedlo je pecel z centrálnej a východnej Jávy, ktoré od gado-gado odlišuje chýbajúce kokosové mlieko v arašidovej omáčke.

Jedlo tvorí zeleninový mix, zvyčajne kapusta, fazuľové lusky, klíčky, uhorka, špenát, kúsky tofu, tempe a vajíčko (vegánska verzia bez vajíčka). Toto všetko je servírované so spomínanou arašidovou omáčkou.

Bakso

Keď na ulici budete počuť cinganie, pravdepodobne tlačí smerom k vám svoj pojazdný stánok predajca bakso. Sú to mäsové guličky, servírované v kuracom vývare s rezancami, klíčkami, nakrájanou kapustou s štipľavou omáčkou sambal. Guličky sú väčšinou z kuracieho mäsa (vtedy ide o Bakso Ayam), bravčového alebo hovädzieho.

Pouličné bakso je výborné, no je to tak trochu risk, či sa objavia žalúdočné problémy alebo nie (pozn. autorky: vyskúšané niekoľkokrát, zatiaľ so 100% úspešnosťou). Samozrejme, ponúkajú ho aj reštaurácie.

Pikoška: Bakso si zamiloval aj Barack Obama, preto vynaliezaví predajcovia nespia na vavrínoch a začali lákať ľudí na Bakso Obama.

Bakso Iga Sapi ….. Taman Kencana…..? leker #jajan #bakso #foodgasm #makansore

A post shared by Rheza (@rhezarad) on

bakso barack obama indonesia
Vynaliezavosť indonézskych predajcov a špeciálne bakso Obama – Zdroj: Indonesian Sky

Satay

Mäsové špízy sa volajú aj sate. Najskôr ich začali pripravovať na Jáve, no jedlo sa postupne rozšírilo do celej krajiny. Recept ostáva rovnaký, mení sa len používané mäso v závislosti od náboženského vyznania regiónu.

Malé kúsky mäsa (kuracieho, bravčového, kozieho či teľacieho) okorenené kurkumou sú napichané na drevenú paličku a ugrilované. Podávajú sa s arašidovou omáčkou.

Keď ich pouliční predavači grilujú na rozpálených uhlíkoch, vôňu cítite na desiatky metrov, stačí ju len nasledovať. V rovnakom prieskume obľúbených jedál, ktorý vyhral rendang, sa satay umiestnilo medzi jedlami z celého sveta na 14. mieste.

satay mäsové špízy
Mäsové špízy satay – rimmoto / Pixabay

Ochutnali ste v Indonézii niektoré zo spomínaných jedál alebo ďalšie lahôdky? Dajte nám vedieť v komentároch.

Autor: Michaela Struhárová

Ako sa ti páčil tento článok?

Klikni na hviezdu a ohodnoť:

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počítadlo: 2

Zatiaľ neohodnotené.

Keďže sa vám článok pačil...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

Mrzí nás, že sa vám článok nepáčil

Poďme sa zlepšiť!

Poviete nám, čo bolo zle?